Regler

Snooker

Återplacering av färgade bollar. Bild: Joakim Hirsch

"Återplacering av bollar"

Det finns en hel del regler i snooker. En del är lätta att förstå, andra är svårbegripliga och ytterligare några är svåra att tillämpa. Dessutom är reglerna avfattade på ett "juristiskt" sätt som gör dem jobbiga att läsa och begripa. De är skrivna som ett referensverk för den redan insatte att slå i (för att kolla någon detalj till exempel). De officiella reglerna är dessutom skrivna på engelska förstås. En svensk översättning finns dock på Snookerförbundets regelsida: »Snookerregler i svensk översättning.

Vill du ha något mer lättsmält kan du läsa häftet »Snooker - Introduktion och de viktigaste reglerna. Det innehåller en allmän beskrivning av spelet, förklaringar till de regler man måste känna till samt en del exempel och bilder. Formatet är PDF så du behöver eventuellt ladda ned gratisprogrammet »Acrobat Reader.

Här hittar du ett översatt utdrag ur »Snookerdomarens handbok där alla regler diskuteras och förklaras mycket ingående. Boken är skriven av John Street, en mycket rutinerad domare, och Peter Rook. Ett stort tack till Joakim Törnell som har gjort formateringen och försatt den i presentabelt skick.

English Billiards

English billiards är ett annat spel som spelas på snookerbord. Eller egentligen är det tvärt om: man spelar snooker på billiardsbord. Man använder 3 bollar: vit, gul (eller en annan vit med en liten prick på) och röd. Den ena spelaren har vit som köboll, den andra har gul. Man får poäng för att spela i de andra bollarna i hålen på vanligt sätt, för att göra carambolage (träffa båda de andra bollarna med sin köboll) och för att spela i sin köboll i hål efter att den först träffat en annan boll. Såvitt jag vet är detta den enda biljardform där man får poäng för att förlöpa.

Billiards ställer högre krav på att man har kontroll på köbollen än vad snooker gör. Det är väldigt nyttigt att spela ibland för att öva just köbollkontroll. Vill du veta mer? Läs denna »Mycket Kortfattade Sammanfattning! Formatet är PDF så du behöver eventuellt ladda ned gratisprogrammet »Acrobat Reader.
»De fullständiga reglerna finns än så länge bara på engelska.© Snookerhallen i Stockholm AB / Abatopia AB / 1 besökare just nu

Korrekt XHTML 1.1 - Design av Michael Bingmert, Abatopia AB